Abs Fren Sistemi Nedir? Bakımı Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?

Sürücüler, yolcular ve araçların güvenliği; trafikte seyir halindeyken üzerinde durulması gereken en önemli husus. Her gün binlerce trafik kazasının meydana geldiği günümüzde güvenli sürüş gerçekleştirebilmek için iyi bir sürücü olmanın yanı sıra kullanılan otomobilin aksamlarının yeterli özelliklere sahip olması ve bakımının düzenli periyotlarla yapılması da son derece önemli. Dolayısıyla otomobil aksamlarının temel taşlarından olan ABS fren sistemine de gerekli özenin gösterilerek bakımının yapılması şart.

ABS FREN SİSTEMİ NEDİR?

Açılımı "Anti-lock Braking System" olan, trafikte can ve mal güvenliğini korumak amacıyla geliştirilen ABS; kilitleme karşıtı fren sistemi ya da otomatik frenleme sistemi anlamına gelir. Ani fren yapılması durumunda çeşitli nedenlere bağlı olarak tekerleklerin kilitlenmesini engelleyen bu sistem, trafik kazalarının meydana gelme olasılığını önemli ölçüde azaltır. Sürüş güvenliği teknolojilerinden biri olan ABS, otomobilin hızı ile tekerleklerin hızı arasında fark oluşması durumunda devreye girer.

Hidrolik frenlerin tekerlekleri kilitlemesinin önüne geçen ABS fren sisteminin işlevleri şunlar:

l Tekerleklerin devir sayısı ile aynı doğrultuda çalıştığı için devir sayısında meydana gelen anlık düşüşlerde otomatik olarak devreye girerek aracınızın kaymasını engeller.

l Direksiyon hakimiyetinizi korumanızı destekler.

l Yağmurlu havalarda aracınızın su birikintilerine maruz kalması durumunda tekerleklerin dönmemesi sonucunda oluşan spin atma olayının önüne geçer.

l Buzlu zeminlerde aracınızın kaymasını engeller.

l Trafikte yüksek hızla seyrederken aniden durmak zorunda kaldığınızda otomobilinizin kayarak kendi etrafında dönmesi ya da takla atması gibi istenmeyen problemleri olabildiğince azaltır.

NOT: ABS fren sisteminin otomatik olarak devreye girmesi durumunda fren mesafesi uzar, fren pedalında küçük çaplı bir titreme ve ses meydana gelir. M1 sınıfında yer alan otomobiller ve N1 sınıfında yer alan hafif ticari taşıtlar haricindeki bütün araçlarda ABS fren sisteminin bulunması zorunlu tutulur.

ABS FREN SİSTEMİNİN PARÇALARI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ

ABS fren sistemi; kumanda grubu, tekerlek sensörleri ve tekerlek rotorları olmak üzere üç temel kısımdan oluşur. Kumanda grubu içerisinde selenoid valf gövdesi, kumanda ünitesi ve elektrikli hidrolik pompa parçaları bulunur. Fren sisteminin basıncı elektrikli hidrolik pompa tarafından ayarlanır.

ABS elektronik kontrol ünitesi tarafından yönetilen ve denetlenen ABS fren sisteminin çalışma prensibi şu şekildedir:

l Fren pedalına bastığınızda bir basınç meydana gelir ve bu basınca bağlı olarak fren hidrolik yağı oluşur.

l Oluşan fren hidrolik yağı ABS kumanda grubu aracılığıyla tekerleklerin fren mekanizmasına ulaşır.

 

 

ABS FREN SİSTEMİNİN BAKIMI

Fren sistemleri, sürüş güvenliği konusunun en temel parçalarından biri. Dolayısıyla güvenli sürüş gerçekleştirebilmek için fren sistemlerinde meydana gelen arızaların görmezden gelinmemesi ve düzenli periyotlarla bakımının yapılması gerekir.

ABS fren sisteminin arızalanması ve bakımı hakkında göz önünde bulundurmanız gereken püf noktalar şunlardır:

l ABS fren sisteminde çeşitli arızalar oluştuğunda bu durum otomobilinizin bilgi ekranında bir sinyal ile kendini gösterir.

l Bilgi ekranında ABS ile ilgili bir sorunun mevcut olması halinde derhal yetkili servislere başvurulması gerekir.

l ABS hakkında arıza sinyali yanmasına rağmen servise başvurmadığınız ve gerekli bakımları yaptırmadığınız takdirde hem sizin hem de trafikte seyir halindeki diğer kişilerin güvenliği ciddi tehlike altına girer. ABS arızaları, can güvenliğiniz açısından risk oluşturmasının yanı sıra aynı zamanda aracınızda daha fazla arızanın meydana gelmesine yol açarak bütçeniz için sarsıcı nitelikte masrafların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

l ABS fren arızaları parçalar arasındaki bağlantıların yıpranmasından ya da ABS modülünün hasar görmesinden kaynaklanır. Parçalar arasındaki bağlantıların gevşemesi, kopması ya da yıpranması gibi durumlarda bakım ve onarım işlemleri kolay biçimde gerçekleştirilir. Fakat arızanın ABS modülünden kaynaklanması durumunda parçanın tamamen değiştirilmesi gerekir ve dolayısıyla yeni bir ABS modülüne ihtiyaç duyulur.

l Yetkili servise gittiğinizde mutlaka ABS fren sisteminin elektrik bağlantıları, voltaj ve direncini kontrol ettirmeniz şiddetle tavsiye edilir.

l ABS fren sisteminde arıza bulunan araçlar ağır kusurlu sayıldıkları için araç muayenesinden geçebilmeleri mümkün değildir.

Bu içerikler ilginizi çekebilir

Buji
Buji Benzin ya da lpgnin enerjiye dönüşebilmesi için ateşlemeyi sağlayan buji önemli bir parçadır ...
Abs Fren Sistemi
Abs Fren Sistemi Sürücüler, yolcular ve araçların güvenliği; trafikte seyir halindeyken üzerinde durulması gereken en önemli husus. ...
Araçların Aküsü Ne Kadar Süre Dayanır?
Araçların Aküsü Ne Kadar Süre Dayanır? Akü, bir aracın en önemli parçaları arasında yer alır. Aynı zamanda batarya olarak da bilinir. Aküler, araçların çalışıp hareket etmesini sağlar ...
Periyodik Bakımların Atlatmamanın Önemi
Periyodik Bakımların Atlatmamanın Önemi Yol ve yolcu güvenliğinin korunması, güvenli ve konforlu bir sürüşün gerçekleşmesi için periyodik bakım büyük bir önem taşır. ...

Aracınızın her ihtiyacını Nerex garantisiyle keşfedin!

Dönemsel bakımlardan, onarım çözümlerine, lastiklerinizden cam suyu değişimlerinize aracınızın ihtiyaçlarını Nerex garantisiyle keşfedin.

;