Araçların Aküsü Ne Kadar Süre Dayanır?

Akü, bir aracın en önemli parçaları arasında yer alır. Aynı zamanda batarya olarak da bilinir. Aküler, araçların çalışıp hareket etmesini sağlar. Hiç beklemediğiniz bir anda aracınızın aküsünün bitmesi yolda kalmanıza neden olabilir. Bu yüzden bir akünüzün kullanım ömrünü ve güncel durumunu bilmeniz çok büyük bir önem taşıyor.

 

Akülerin Ömrü Ne Kadardır?

Akünüzün kullanım ömrü, birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu faktörler arasında şunlar yer alır:

l Aracın hangi sıklıkta kullanıldığı

l Akü bakımının düzenli olarak yapılıp yapılmadığı

l Aracın hangi mevsim koşullarında kullanıldığı

l Aracın kaç kilometre yaptığı

l Sonradan eklenen araç içi aydınlatma gibi aksesuarların aküyü ne kadar etkilediği

Her gün kullanılan bir aracın aküsü iki günde bir kullanılan aracın aküsüne göre daha çabuk bitebilir. Akünün düzenli olarak bakımının yapılması akü ömrünü uzatır. Ayrıca profesyonel bir bakım, akünüzün en iyi performansta çalışmasına yardımcı olur.

 

Akü Neden Biter?

Aracın enerji kaynaklarından biri olan akünün bir kullanım ömrü bulunur. Bu nedenle düzenli olarak yenisiyle değiştirilmesi gerekir. Yine de bazı koşullar akünün ömrünü kısaltabilir ya da uzatabilir. Akünün daha kısa sürede bitmesine yol açan bazı nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

l Havanın çok soğuk ya da çok sıcak olması akünün sağlığını olumsuz etkiler.

l Çoğunlukla kısa mesafede araç kullanımı akünün daha kısa sürede bitmesine neden olabilir.

l Araçlardaki klima ve far gibi elektrik kullanan sistemler akünün ömrünü kısaltabilir.

l Uzun süre boyunca aracınızı çalıştırıp kullanmamanız da akünün azalmasına neden olabilir.



 

Akünün Bitmek Üzere Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde araçların çoğunda akünün güncel durumunu belirten bir gösterge bulunur. Bu gösterge rengine bağlı olarak akünüzün durumunu anlayabilirsiniz. Göstergenin yeşil olması akünün sorunsuz olduğunu gösterir. Ancak göstergenin siyah renkli olması akünün şarj durumunun iyi olmadığını gösterir. Beyaz gösterge ise akünün ömrünün dolduğunu belirtir.

 

Akü Bitince Ne Yapılması Gerekir?

Akünün bitmesi ya da zayıflaması durumunda genellikle aktarma kablosuyla başka bir aracın aküsünden takviye yapılır. Takviye sonrasında ise en az yarım saat boyunca aracınızın çalışır halde olması gerekir. Daha sonra ilk fırsatta bir bakım merkezine giderek aracınızı inceletmeniz gerekir.

 

Ancak bu yöntem her zaman bir çözüm sunmayabilir. Akünüzün ömrü tamamen dolduysa takviye ile sorun çözülmeyebilir. Böyle bir durumda aracınızı servise götürüp akünüzü yenilemeniz gerekir.

 

Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

Eskimiş ve bitmiş bir akünün yenisini almak gerekiyor. Sürekli yeni akü almamak için akünüzün ömrünü bakım yaparak uzatabilirsiniz. Akülerin, modeli fark etmeksizin, düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Aracınızı ne kadar kullandığınıza bağlı olarak kontrol dönemi değişiklik gösterebilir. Ancak ortalama 6 ayda bir akü kontrolü yapılması gerekir.

 

Akü bakımının profesyonel bir şekilde ve düzenli olarak yapılması gerekir. Bakımın iyi bir şekilde yapılmaması aracınızın arıza yapmasına ve akünüzün daha kısa sürede bitmesine neden olabilir.

 

Akünün Daha Uzun Süre Dayanması İçin Ne Yapmak Gerekir?

Bir otomobil sahibi olarak siz de akünüzün ömrünü nasıl uzatabileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Akünüzün sağlığını korumak için yapabilecekleriniz arasında şunlar yer alıyor:

l Aracınızın motoru kapalıyken far, radyo ve klima gibi elektrik kullanan sistemleri kullanmamaya çalışın.

l Sıklıkla kısa mesafede araç kullanımı akünün ömrünü kısaltan faktörler arasında yer alır. Bu yüzden kısa mesafede araç kullanımını azaltmanız akünüzün daha uzun süre dayanmasını sağlayabilir.

l Akünün üzerindeki havalandırma deliklerinin kapalı olmadığına emin olun.

l Aküye herhangi bir şekilde yağ ve yakıtın temas etmemesine özen gösterin.

l Akünün sabitlenmiş olduğundan emin olun. Akünün sallanması performans kaybına yol açabilir. Akü sabitleme araçları ile akünüzü destekleyebilirsiniz.

l Akü sağlığı için düzenli aralıklarla profesyonel koşullarda akü bakımının yapılması gerekir.

l Uzun bir süre aracınızı kullanmayacaksanız akünüzün kutup başlarını sökmek daha uzun süre dayanmasına yardımcı olabilir.

l Akünüzün üzerinin kapanmamasına ve metal temasının olmamasına dikkat edin.

Bu içerikler ilginizi çekebilir

Buji
Buji Benzin ya da lpgnin enerjiye dönüşebilmesi için ateşlemeyi sağlayan buji önemli bir parçadır ...
Abs Fren Sistemi
Abs Fren Sistemi Sürücüler, yolcular ve araçların güvenliği; trafikte seyir halindeyken üzerinde durulması gereken en önemli husus. ...
Araçların Aküsü Ne Kadar Süre Dayanır?
Araçların Aküsü Ne Kadar Süre Dayanır? Akü, bir aracın en önemli parçaları arasında yer alır. Aynı zamanda batarya olarak da bilinir. Aküler, araçların çalışıp hareket etmesini sağlar ...
Periyodik Bakımların Atlatmamanın Önemi
Periyodik Bakımların Atlatmamanın Önemi Yol ve yolcu güvenliğinin korunması, güvenli ve konforlu bir sürüşün gerçekleşmesi için periyodik bakım büyük bir önem taşır. ...

Aracınızın her ihtiyacını Nerex garantisiyle keşfedin!

Dönemsel bakımlardan, onarım çözümlerine, lastiklerinizden cam suyu değişimlerinize aracınızın ihtiyaçlarını Nerex garantisiyle keşfedin.

;