Araç Muayenesi Kontrolleri
7/13/2023
Araç Muayenesinde Aracın Hangi Kısımlarına Bakılmaktadır?
Araç muayeneleri motorlu ve motorsuz araçların trafiğe çıkma yeterliliklerini kontrol etmek amacıyla devletin belirlediği kuruluşlar tarafından yapılır. Muayenesi yapılmamış araç ile trafiğe çıkarsanız aracınıza trafik cezası kesilir ya da araç bağlama işlemi yapılır. Araçların muayene raporları kusursuz, hafif kusurlu, orta kusurlu, ağır kusurlu veya emniyetsiz şeklinde hazırlanabilir. Muayene öncesinde aracın eksiklikleri giderildiğinde sorunsuz bir şekilde bu süreci tamamlayabilirsiniz. Bunun için araç muayenesinde hangi kısımlara dikkat edildiğini bilmeniz gerekir. İşte araç muayenesinde dikkat edilen noktalar...
Taşıt Tanıtımı
Bu aşamada ruhsat, plaka veya şase numarası gibi kayıtlar denetlenir. Aracın ruhsatında yırtık gibi fiziksel sorun bulunuyorsa ya da ruhsatta yer alan renk gibi teknik açıklamalar ile aracın özellikleri uyuşmuyorsa araç muayeneden geçemez. Otomobillerin rengi ruhsatta yer alan bilgiyle aynı olmalı. Eğer farklı bir renk kaplama varsa ruhsata işlenmesi ya da kaplamanın sökülmesi gerekir.
Lambalar, Yansıtıcılar, Elektrik Teçhizatı ve Aydınlatma Sistemi
Far ve diğer aydınlatma parçalarında hasar ya da uygunsuz tadilat ve tamirat bulunuyorsa araç, muayeneden geçemez. Bu kontrolde otomobillerde bulunan park, uzun, kısa ve ön/arka lambaların düzgün çalışması gerekir. Sinyallerin çalışması ve renklerinin turuncu olması önem arz eder çünkü renk sarı olduğunda muayene raporunda ağır kusur olarak belirtilir. Varsa sis farları çalışmalı ve arka sis lambasının rengi kırmızı olarak ayarlanmalı. Ayrıca plaka lambalarında da sarı veya beyaz renklerinden birinin tercih edilmesi gerekir.
Fren Sistemi
Araçlarda bulunan ön ve arka frenler dengeli bir şekilde tutmalı. Aynı zamanda fren hortumlarının eski olmaması gerekir. Fren basıncı normalden yüksek veya alçak ise araç ağır kusurlu olarak tanımlanır. Ayrıca aracın fren mesafesi gibi kritik güvenlik değerlerine de bakılır.
Şasi ve Şasi Bağlantıları
Aracın şasi veya şasi bağlantılarında uygun olmayan geçersiz tamirat ve tadilat varsa aracınız muayeneden geçemez. Bu nedenle muayeneden önce şasi ve bağlantılarını kontrol ettirmenizde fayda var. Şase ve motor numaralarının ruhsattaki ile aynı olması gerektiğini unutmayın.
Görüş Özellikleri
Aracı süren kişinin görüş açısını etkileyen camlarında film varsa veya ayna gibi ekipmanlar düzgün çalışmıyorsa araç muayenesinde bazı sorunlar çıkabilir. Bu sebeple araç sahibi muayeneden önce bu filmleri söktürmeli ve aynaların güvenli bir sürüş deneyimi sunduğundan emin olmalı.
Direksiyon ve Direksiyon Sistemi
Araç direksiyonunun son dayama sınırında, geri dönüşünde, kilitlenme noktasında veya dişli kutusunda herhangi bir problem varsa araç muayeneden geçemez.
Tekerlekler, Lastikler ve Süspansion
Araç lastiklerinin boyutlarının orijinal boyutlara uygun olup olmadığına bakılır. Lastik dişi kontrolleri yapılarak lastikte herhangi bir hasarın olup olmadığı kontrol edilir. Bu nedenle muayeneden önce aracınızın lastiklerini kontrol ettirmenizde fayda var.
Gürültü Kirliliği ve Gürültü Kirliliği Seviyesinin Kontrolü
Araçta ses sistemi veya egzoz gibi gürültü kirliliğine sebep olan parçalara bakılır. Müdahale edildiğinde gürültünün arttırılması mümkün ise aracın muayeden geçmesi söz konusu olamaz.
Zorunlu Ekipmanlar
Araçta bulundurulması zorunlu ekipmanlar; ilk yardım çantası, üçgen reflektör, stepne ve yangın söndürme cihazı olarak tanımlanır. Bu ekipmanlardan herhangi biri eksik veya hatalı ise araç muayeneden geçemez.
Egzoz Gazı Ölçüm Muayenesi Belgesi
Aracınızı muayeneye götürmeden önce yapmanız gereken bir diğer işlem ise egzoz gazı ölçüm belgesi almak. Bu belgeyi hem dışarıdaki özel kurumlardan hem de muayene istasyonundan alabilirsiniz. Ölçüm sonrasında aldığınız pul muayenede istenebilir. Elektrikli araçlar sıfır emisyon ile sunulduğu için emisyon pulu alınmasına gerek yoktur.
Küçük Bir Uyarı: Aracın Borç Ödeme ve Sigorta İşlemlerini Tamamlamadan Muayeneye Gitmeyin!
Aracın üzerine kayıtlı ceza veya vergi borcu varsa araç muayeneye alınmaz. Bu nedenle muayeneden önce e-Devlet üzerinden aracınızın üzerine kayıtlı borçları kontrol etmeli ve varsa ödemelisiniz. Aksi taktirde aracınız muayeneden geçemez. Ayrıca Zorunlu Trafik Sigortası olmayan araçların da muayeneden geçmesi mümkün değil. Muayene randevusundan önce araç sigortanızın geçerlilik tarihini de kontrol etmeyi unutmamalısınız. Gerekiyorsa aracınızın Zorunlu Trafik Sigortasını yenilemelisiniz. Ayrıca araç muayenesi için istasyona gitmeden önce internetten araç muayene randevusu almayı unutmayın.
Spot: Araç muayeneleri motorlu ve motorsuz araçların trafiğe çıkma yeterliliklerini kontrol etmek amacıyla devletin belirlediği kuruluşlar tarafından yapılır. Muayenesi yapılmamış araç ile trafiğe çıkarsanız aracınıza trafik cezası kesilir ya da araç bağlama işlemi yapılır. Araçların muayene raporları kusursuz, hafif kusurlu, orta kusurlu, ağır kusurlu veya emniyetsiz şeklinde hazırlanabilir. Muayene öncesinde aracın eksiklikleri giderildiğinde sorunsuz bir şekilde bu süreci tamamlayabilirsiniz. Bunun için araç muayenesinde hangi kısımlara dikkat edildiğini bilmeniz gerekir. İşte araç muayenesinde dikkat edilen noktalar...
Dönemsel bakımlardan, onarım çözümlerine, lastiklerinizden cam suyu değişimlerinize aracınızın ihtiyaçlarını Nerex garantisiyle keşfedin.